فهرست مطالب

نشریه دستاوردهای نوین در مطالعات علوم انسانی
پیاپی 53 (مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آرش کهن قطب آبادی *، حسین حجتی منش، مهدی هاشمی صفحات 1-8

    تکنولوژی آموزشی مفهومی است که با توجه به پیشرفت روز افزون در زمینه های روانشناسی کامپیوتر و... مفهوم گستردهیی تری پیدا می کند و در صورت استفاده درست از این موهبت می توان سطح یادگیری دانش آموزان را تا حد اعلایی ارتقا بخشید. این پژوهش با هدف تبیین کارکردها و فواید تکنولوژی آموزشی و استفاده بهینه از تلفن های همراه و تبلت ها در فرآیند یادگیری انجام شده است و از این جهت پژوهشی کاربردی است و بر اساس روش انجام کار از روش پژوهش علی و هم چنین تحلیل محتوایی استفاده شده است. سرانجام پس از نزدیک به دو ماه تحقیق روی دانش آموزان مدرسه شهید سیاه کواری کوار و بررسی تاثیر مواد تکنولوژی آموزشی بر یادگیری آنها، و هم چنین بررسی سایر منابع و تحقیقات صورت گرفته این نتیجه حاصل شد که استفاده از تکنولوژی آموزشی و دوری از روش های سنتی به تقویت خلاقیت، تفکر،و پیشرفت تحصیلی کودکان ما منجر می شود و جای این امیدواری وجود دارد که دانشجویان دانشگاه فرهنگیان و نو معلمان به تکنولوژی آموزشی بیشتر توجه کنند تا علاوه بر افزایش سطح یادگیری دانش اموزان بتوانیم زمینه های خلاقیت را در کودکان فراهم کنیم.

    کلیدواژگان: رایانه، تکنولوژی آموزشی، ابزار آموزشی
  • امیرحسین مهدی مقدم *، زهرا غلامی، امید غفوری، سید محمد حسینی ریزی صفحات 9-23

    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی تاثیر و نقش معلم در فرایند یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان م باشد. این پژوهش کتابخانه ای- مروری است و از مقالات و تحقیقات معتبر که در این زمینه شده است استفاده کرده ایم.معلمین نقش اساسی در فرایند آموزش و پیشرفت دانش آموزان رادارند. اهمیت نگرش های شغلی مثبت در شغل معلمی و نقش آن در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در پژوهش های مختلف مورد تاکید قرار گرفته است، اما کمتر پژوهشی به تبیین دلالت ها در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در دانشگاه تربیت معلم پرداخته است، جایگاه مهم آموزش و پرورش در زندگی انسان قابل انکار نیست. و در جامعه کنونی ما مدارس می باشد که معلمان در آن نقش متولی و مجری آموزشی و پرورشی را بر عهده دارد دسترسی دانش آموزان از جمله زیردستان این موسسات می باشد نیاز به معلم اثربخش برای پیشرفت تحصیلی دارد. معلمانی که وارد مدارس و موسسات آموزش می شود همیشه اثربخش و واجد مولفه های یک معلم خوب و اثربخش نیستند و در این شرایط نمی توان سرنوشت دانش آموز را به به اتفاق واگذار کرد بلکه باید به آموزش این معلمان برای کسب این مولفه ها همت گماشت تا به پیشرفت تحصیلی دانش آموزان به عنوان یکی از معیارهای پیشرفت جامعه رسید. تحقیقات نشان می دهد که سهم معلم در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پررنگ است بنابراین یک راه حل باید اثربخش بود تا بتواند این هدف نظام آموزشی را محقق کند چرا که نقش معلمان در پیشرفت تحصیلی دانش آموز بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان، شغل معلمی، نقش معلم، یادگیری
  • م. ایمان مطشر عاجل البیضانی * صفحات 24-35

    اضافه یکی از خواص اسم است, وفایده وغرض از آن تعریف یا تخصیص است, در صورتیکه مضاف الیه معرفه باشد, مضاف نیز معرفه گردد, مانند: زور اسفندیار بیش از زور رستم بود .اضافه اسمی بخودش جایز نیست, زیرا بنا بر آنچه گفته شد افاده منحصر است وتعریف شیی لنفسه وتخصیص شیی لذاته باطل است وفایده ای در ذکر مضاف الیه نیست, اما ممکن است که دو کلمه متحد اللفظ ومختلف المعنی مضاف ومضاف الیه قرارگیرند, یا از مضاف معنی صفتی واز مضاف الیه شخص یا شیی معین مراد باشد. نویسندگان دستور در تقسیم اضافه اختلاف بسیار دارند ومعانی مختلفه که اضافت راست, بر وجه آتی است: ملکیت, اختصاص, اتصاف, اضافت فاعل بمفعول, اضافت مفعول بفاعل اضافت مصدر یا اسم بمفعول , اضافت منسوب بمنسوب الیه, اضافت ظرف بمظروف, اضافت جزی بکل.

    کلیدواژگان: اضافه، مرکب اضافه، ارکان اضافه، نشانه اضافه، اضافه معنوی
  • حمید جودکی *، جمشید میرزایی صفحات 36-52

    انسان امروزی تلاش می کند تا بخشی از درآمدخودرا پس انداز نموده و در مواقع ضروری از ذخیره به عمل آمده بهره مند گردد .دولتها موسسات و شرکت ها نیز تمایل دارند جهت تامین منابع مالی و کاهش نقدینگی و مهار تورم و انجام پروژه های مهم و همچنین توسعه اقتصاد ،از پس اندازها و نقدینگی های اندک اشخاص استفاده کرده و با بهره برداری از منابع مالی موجود ضمن رونق تولید و تقسیم سود بین خود و صاحبان سرمایه به اهداف عالیه و درامدو کسب سود نیز نایل آیند. در این فرایند دسته ای از اشخاص با صدور و انتشار اوراق بهادار در صدد جمع آوری منابع مالی موجود و دسته ای دیگر خواستار سرمایه گذری در مکانی امن و سود آور هستند که درنهایت منجر به آغاز رابطه حقوقی بین ناشر و متقاضیان اوراق بهادار خواهد شد .این رابطه قراردادی که مبتنی بر اصل لزوم و صحت است برای ناشران این اوراق حقوق و تکالیف مهمی از قبیل شفافیت ،رازداری،عدم افشاء هویت دارنده اوراق و غیره را رقم می زندکه هرکدام واجد آثار و ضمانت اجرای خاص خود می باشند. این مقاله بر آن است تا حقوق و تکالیف ناشران اوراق بهادار را احصا نماید.

    کلیدواژگان: اوراق بهادار، حقوق، تکالیف، شرکت های سهامی، ناشر
  • سارا مسعوی *، سیف الله فضل الهی قمشی صفحات 53-68

    هدف از پژوهش پیش رو نگاهی جدید به روش مردم‌نگاری (قوم نگاری) است. مردم‌نگاری بر اساس بنیان نظری بر فرهنگ و با دیدی کل‌گرایانه به مطالعات عمیق برای توصیفی دقیق و فشرده از موضوع موردمطالعه می‌پردازد و توصیف عمیق تحلیلی از موقعیت فرهنگی و فرهنگ ارایه می‌کند. رویکرد مردم‌نگاری، رویکردی کل‌گرایانه است. بدین معنا که کنش انسانی در زمینه‌ای که کنش در آن رخ می‌دهد، ارزیابی می‌شود. فلسفه‌ کل‌گرایانه مردم‌نگاری بر این اعتقاد است که کنش انسانی، تجلی امری خاص است که شناسایی آن جز در قالب زمینه کلی امکان‌پذیر نیست. در میان روش‌شناسی‌های کیفی که در حال حاضر مورداستفاده قرار می‌گیرند، روش قوم‌نگاری سابقه طولانی و برجسته‌ای دارد. در پژوهش حاضر به واکاوی کتاب ها و مقالات منتشر شده پیرامون مردم شناسی پرداخته شده است. ساختار و واژه شناسی، مبانی فلسفی، تاریخچه پیدایش، مراحل، چگونگی گردآوری داده ها و تجزیه‌وتحلیل آن و در نهایت انتقادات وارده به روش پژوهش مردم نگاری مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه پژوهش حاضر حاکی از آن است که مشاهده موردمطالعه در شرایط طبیعی و تحلیل و ارزیابی یافته‌ها در زمینه مورد بررسی، باعث دیدی جامع‌نگر با اعتبار نسبتا بالایی در این روش پژوهش گردیده است.

    کلیدواژگان: مردم نگاری، قوم نگاری، پژوهش کیفی، روش شناسی
  • فاطمه السادات سعادت فرد *، سیف الله فضل الهی قمشی صفحات 69-82

    هدف از این پژوهش، نگاهی نو به روش‌شناسی مدل‌سازی است. مدل‌سازی به عنوانی یکی از روش‌های پژوهش کیفی به منظور ساده‌سازی روش‌های پیچیده در دنیای امروز شناخته شده است. استفاده از الگو یا مدل در همه شیونات زندگی بشر اثرات مفیدی دارد. مدل، ابزاری برای تحلیل واقعیت ها و روشی کنترلی برای شرح و تاویل روابط بین متغیرها است. از تمایزات شاخص این روش پژوهشی با سایر روش‌ ها این است که گاهی به‌عنوان خروجی سایر روش‌های کیفی و حتی کمی به شمار می‌رود و برخی نیز معتقدند مدل‌سازی خود روش پژوهشی مستقلی است. در این مطالعه مروری به واکاوی روش مدل‌سازی در کتاب ها و مقالات منتشر شده در مجلات پرداخته شده و ساختار کلی این روش و مراحل انجام روش مدل‌سازی مورد بحت و بررسی قرار گرفته است. در انتها به بررسی محاسن، معایب و اهداف روش مدل‌سازی پرداخته شده است. نتیجه‌ی پژوهش حاضر مبین آن است که مدلسازی ابزاری کاربردی برای تمامی علوم و انواع پژوهش‌ها است. از این روش نه تنها برای توصیف وضعیت موجود بلکه برای پیش‌بینی رخدادهای آتی نیز استفاده می‌گردد. روش مدل‌سازی قدرت پیش‌بینی نحوه‌ی رفتار سیستم مورد مطالعه و چگونگی تاثیر متقابل عناصر آن سیستم را به پژوهشگر می‌دهد.

    کلیدواژگان: مدل سازی، مدل، پژوهش کیفی، روش مدل سازی، الگو
  • محمد بامری *، سیف الله فضل الهی قمشی صفحات 83-98

    به تعریف ماهیت و دامنه یک مشکل کمک می کند. به شناسایی استراتژی ها و فعالیت های فعلی برای غلبه بر مشکل کمک می کند. به درک نظرات و تجربیات ذینفعان کمک می کند. به ارایه دید جامعی از وضعیت فعلی سازمان کمک می کند. به تشخیص شکاف بین وضعیت فعلی و حالت مطلوب کمک می کند. اطلاعات لازم برای ایجاد یک برنامه برای رسیدن به اهداف را فراهم می کند. به شناسایی بهترین اقداماتی که باید در طول پروژه انجام شود کمک می کند. کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که تلاش ها و اقدامات تکرار نشده و بی مورد هدر نمی روند. فعالیت آنالیز تحلیل موقعیتی منجر به سندی می شود که شرکت کنندگان می توانند در طول فرآیند برنامه ریزی اقدام به آن ارجاع دهند و اطمینان حاصل کنند که طرحی که تهیه می کنند برای بافت ناحیه یا مدرسه مناسب است و ضعف ها و تهدیدهای شناسایی شده را برطرف می کند.

    کلیدواژگان: تحلیل موقعیتی، آموزش، مدارس
  • مهرداد حسینی *، محمد حسینی صفحات 90-105

    سیم خاردار رایج‌ترین و ارزان‌ترین وسیله برای حصاربندی و ایجاد امنیت و جداسازی فضاهای مختلف می‌باشد. این محصول در کنار تیر حصار یا پایه فنس و توری حصاری و دیگر متعلقات فنس‌کشی، پروژه تکمیل حصار و فنس پیرامونی یک محدوده را به سرانجام می‌رساند. از این رو انتخاب نوع آن، یعنی سیم خاردار با قیمت مناسب و متناسب با حصار می‌تواند در روند پروژه، به لحاظ قیمت و کیفیت، تاثیر دو چندانی ایجاد نماید. کاربرد سیم خاردار مشخص و واحد بوده و آن استفاده در حصارکشی می‌باشد که اغلب در زندان‌ها، بزرگراه‌ها، زمین‌های حریم خصوصی و لبه زمین‌های چمن مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما اینکه حصار در چه مکان‌هایی قرار می‌گیرد، عملا تنوع کاربرد برای این محصول مفتولی را ایجاد نموده است. به عنوان مثال حصار می‌تواند برای یک مزرعه کوچک یا یک دامداری محلی باشد، برای کشتزارهای بزرگ در نظر گرفته شود، در حصارکشی یک پروژه صنعتی موقت نقش داشته باشد، در محصور کردن یک کارگاه‌های کوچک به کار رود و البته صدها نوع کاربرد حصار کشی متفاوت را می‌توان برای سیم خاردار شناسایی و معرفی نمود که در این مقاله به بررسی این موارد می‌پردازیم.

    کلیدواژگان: سیم خاردار، حصارکشی، سیم مفتول، سیم تیغ دار، امنیت
  • میترا رستگار نسب *، مریم حاجی لو صفحات 106-126

    یکی از تصمیمات مهم هر فرد در زندگی، ازدواج است. مهم ترین مساله در ازدواج کیفیت و دوام ازدواج است. پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت رابطه زناشویی براساس تاب آوری صورت گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع هدف بنیادی و از نوع روش انجام پژوهش، توصیفی – هبستگی بود. جامعه آماری پژوهش تشکیل شده از زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر ری در بهار و تابستان 1401. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده از بین مراجعه کنندگانی که تمایل به شرکت در پژوهش داشتند به تعداد 97 نفر براساس جدول مورگان انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز در پژوهش از طریق ابزارهای پژوهش که عبارتند از: مقیاس کیفیت رابطه زناشویی (RDAS)، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون بود. داده های حاصل از انجام پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی، همبستگی و در آمار استنباطی از رگرسیون خطی با برنامه spss تجزیه و تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد کیفیت رابطه زناشویی پیش بینی کننده تاب آوری در زوجین می باشد. لذا طراحی برنامه ای جهت ارتقای کیفیت رابطه زناشویی زوجین ضرورتی انکار ناپذیر است.

    کلیدواژگان: کیفیت رابطه زناشویی، تاب آوری، زوجین